Lopend project: online tuinplan voor renovatie terras en borders

Online tuincoachen doe ik ook graag. Deze klant uit Friesland heeft een grote landelijke tuin. Het huis staat op een terp en het terras achter het huis is verhoogd. Helaas drukken de Leilinden de grote borderbakken op het terras kapot. De buxussen zijn grotendeels dood en de terrastegels zijn aan vervanging toe. Dit was aanleiding voor mijn klant om mij in te schakelen.

Besloten is dat het terras opnieuw wordt aangelegd. De grote borderbakken komen weer terug maar de bomen niet, om verzakking in de toekomst te voorkomen. Het gevolg is dat er veel zon op het terras komt. Daar zal de beplanting op worden aangepast. Naast het huis ligt een grote halfschaduwborder (ca 40 meter) met Leilinden. Daar moet ook het nodige vervangen worden.

Mijn advies was om eerst een tuinstijl te kiezen. Ik heb daartoe een presentatie gemaakt met verschillende sfeerbeelden van tuin- en beplantingsstijlen. De keuze is inmiddels gemaakt voor een strakke landelijke tuin, met rechte borders en blokbeplanting. De planten zijn rijk bloeiend en hebben ongeveer dezelfde hoogte. Voor de halfschaduw en zonnige border zullen verschillende planten geselecteerd worden maar de tuin heeft overal een eenduidige, strakke uitstraling. Ook hebben we een plek uitgezocht voor een kleine boomgaard.

Mijn klant gaat in het voorjaar de border langs het huis renoveren en de boomgaard aanleggen, met behulp van mijn selectie van nieuwe planten en bomen. Al het hekwerk wordt vernieuwd en het gazon wordt geegaliseerd. 

Voor wat betreft het terras heb ik tips gegeven over de dimensionering en nieuwe zonwering. Dit gaat mij klant verder uitwerken en in het najaar wordt het terras opnieuw aangelegd. Volgend voorjaar maak ik een beplantingsplan voor de nieuwe borders en gaan we samen planten. Fotoos volgen!



 

Share our website