Lopend project: vergroten biodiversiteit boerderijtuin

Deze sfeervolle grote boerderijtuin (ca 1000 m) ligt op een prachtige plek. De tuin wordt afgezoomd door royale houtsingels. Tot voor kort stond op de erfgrens een aantal grote bomen maar deze moesten helaas worden verwijderd. Hierdoor zijn in de houtsingels gaten ontstaan. Bovendien zijn niet alle struiken even goed aangeslagen. Mijn klant wil de houtsingels daarom graag een oppepper geven en tegelijkertijd de biodiversiteit in de tuin vergroten. De tuin moet tevens onderhoudsvriendelijker worden.
Mijn advies was om in de houtsingels een aantal nieuwe inheemse struiken met bloemen en bessen toe te voegen, waardoor de tuin nog aantrekkelijker wordt voor bijen, vlinders en vogels. Deze struiken hebben weinig tot geen onderhoud nodig. Aan de randen van de houtsingels worden stinsenbollen geplant voor meer bloei in het voorjaar. Rond het terras komt een weelderige en kleurrijke bloemenborder in de kleuren paars-roze-wit met een toef rood (zie ook sfeerimpressie). De overige borders vervallen.

Alle acties heb ik vastgelegd in een presentatie  (Tuinplan)  waarvan hier enkele sheets worden gepresenteerd. 

Inmiddels zijn de houtsingels opgeknapt. De oude krentenbomen zijn verjongd door middel van een stevige snoeibeurt. Vervolgens zijn er circa 20 jonge struiken en bomen die te dicht op elkaar stonden verplant. Op die manier is er optimaal gebruik gemaakt van alle mooie planten die er al stonden.  De overgebleven gaten in de houtsingels zijn aangevuld met ca 50 nieuwe struiken en bomen. Het oogt nu nog wat kaal maar dat zal in het voorjaar snel veranderen.

In het voorjaar gaan we verder met de aanleg van de bloemenborder. Het  beplantingsplan is inmiddels uitgewerkt. In het voorjaar prikken we een plantdag en zetten we met elkaar al dit moois in de nieuwe border.

Share our website